Címlap

Magamról

Márton László Attila - Nova II. lámpa1971 májusában születtem. 1993-ban a Magyar Iparművészeti Főiskolán diplomáztam mint belsőépítész. Ugyanitt 1995-ben volt a mesterdiploma-védésem. 1996–1999-ig a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájában tanultam. 2000-tõl magántervező vagyok. 1994–1997-ig Kozma Lajos Ösztöndíjban (Számítógépes bútortervezéstől a bútorok bemintázásáig), 2003–2004-ig a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjban (A víz hatása a tárgy- és térformálásra – Vízi játékok tervezése gyerekeknek) részesültem.

Kiindulópont

1997-ben, amikor Miskolcon dolgoztam egy építészirodában, hétvégenként sokat kirándultam a Bükkben. Egy ilyen kirándulás alkalmával, amikor a záporeső elállt, és kisütött a nap, a hömpölygő víz kanyonokat vájt az erdei utakba. Az eső elállta után a nap izgalmas fényjátékot vetített a folyó vízen keresztül a meder aljára. Ez az élmény 2003-ban, a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj – A víz hatása a tárgy- és térformálásra – során öltött testet, amikor is a tervezés támogatásaként fény-víz kísérleteket végeztem örvényekkel és különböző profilozott vízfolyásokkal. Az ösztöndíj eredményeként akkor modell szinten elkészült egy ivókút és egy játszópatak. E téma mentén a továbblépést a 2009-ben elnyert NKA alkotói támogatás jelenti, ahol FÉNY-TÉR-KÉP címmel olyan lámpa készítésébe fogtam, amely hasznosítja a korábbi kísérleteimet.

Miért LED?

A LED használatának számtalan előnye van: energiatakarékos, nagy a fényhasznosítása és az élettartama, törpefeszültségről üzemeltethető. Nekem először a kis mérete tetszett meg. Elsõ nekifutásban ezt szerettem volna kihasználni, de amikor megfelelő fényerőt akartam elérni, rá kellett jönnöm, hogy nem elég egy-két LED, legalább két tucatra van szükségem. Ez fordulópontot jelentett a munkában, mivel a sokszoros fénypont az árnyékokat is megsokszorozta.

Az elképzelés

A felvezetésből is kiderülhetett, hogy számomra a legizgalmasabb téma a fény és a fényáteresztő anyagok találkozásakor létrejövő fényjáték. A víz és az üveg hasonló lehetőségeket rejt, így az NKA alkotói támogatásával készítettem néhány, a fény-árnyék hatást, illetve a transzparens üveg fénytörését kihasználó lámpát. Amíg az elõző esetén keményebb, úgy az utóbbi változatoknál lágyabb fény-kép keletkezik.

A megvalósítás

Készült egy olyan alaplámpa – vagy nevezhetjük akár alapfényforrásnak is –, amelyet különböző helyzetekbe hozva más és más fény-kép jön létre. A NOVA esetében a különböző módon formába rogyasztott üvegen áthatoló fény adja a fényjátékot. A CSILLAG esetében egy 60x60 cm lapra különböző pöckök kerültek, ezeket világítja meg a lap közepére került lámpatest. Amíg az utóbbi formációban a kontrasztos fény-árnyék hatás dominál, addig az üvegelőtétes lámpáknál ez kiegészül a fénytöréssel, amely lágyabb fényhatást eredményez.

A lámpák elkészítését az NKA támogatta.
eMeLA © 2010